Dieta w ciąży - co jeść w ciąży


Dieta kobiety w ciąży powinna być przemyślana i przede wszystkim zdrowa! Najlepszym wyznacznikiem jest to aby była kolorowa. Musimy patrzeć co jemy i ile. Błędem jest stwierdzenie, że w ciąży je się za dwoje.

Kalorie:
Dzienne zapotrzebowanie kobiety podczas ciąży wzrasta o 350 - 470 kalorii dzienne, to niewiele. Nasz żołądek z upływem ciąży jest ściskany przez nasze maleństwo i inne narządy, ponieważ robi się mało miejsca. Dlatego musimy jeść mniejsze posiłki kilka razy dziennie - 5 razy dziennie.

Woda:
Kobieta w ciąży powinna wypijać co najmniej 2-3 litrów wody dziennie. Jest to ważne, ponieważ płyny owodniowe z czegoś się biorą oraz nasze samopoczucie poprawi się.

Co jeść w ciąży?

OWOCE: źródło witamin i minerałków
  • nie: powodujące wzdęcia
WARZYWA: źródło witamin i minerałów.
  • nie: powodujące wzdęcia: warzywa strączkowe, kapusta, fasola, kalafior, cebula, grzyby.
KASZE: dostarczają białka, składników mineralnych, zdrowych tłuszczów, błonnika.
  • tak: kasza jaglana, gyczana, jęczmienna
  • nie: gotowe, kupowane muesli - ma dużo cukru i soli w sobie
MLEKO: żródło wapnia.
  • tak: masło, krefir, jogurt naturalny, śmietana, biały ser
  • nie: sery pleśniowe, serki homogenizowane
MIĘSO: dostarcza dużo białka, jednak nie można przesadzać z jedzeniem mięsa.
  • tak: chude międo - królik, kurczak indyk
  • nie: gotowe wędliny, surowe mięso
TŁUSZCZE: zdrowe tłuszcze: A, D, E, K.
  • tak: oleje roślinne: rzepakowy, z pestek winogron, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek
  • nie: margaryna, zwykły olej.  

Unikaj w ciąży!
  • kofeiny, teiny, surowego mięsa, serów pleśniowych, alkoholu, papierosów. 

W skrócie opisałam, co i jak. Jednak nie wrzyucajteraz wszystkiego z tomu czego nie wolno jeść! Trzeba jeść z głową. Co uważasz za słuszne - jedz. Masz na coś ochotę, zjedz, ale nie za często :)

Pozdrawiam,
Bianka

1 komentarz:

Ola | Mikmok blog pisze...

Czyli jak zawsze najważniejszy jest po prostu umiar i zdrowy rozsądek :)

Copyright © 2014 Mama Miśka , Blogger