Dieta w ciąży - co jeść w ciąży
Dieta kobiety w ciąży powinna być przemyślana i przede wszystkim zdrowa! Najlepszym wyznacznikiem jest to aby była kolorowa. Musimy patrzeć co jemy i ile. Błędem jest stwierdzenie, że w ciąży je się za dwoje.
Kalorie:
Dzienne zapotrzebowanie kobiety podczas ciąży wzrasta o 350 - 470 kalorii dzienne, to niewiele. Nasz żołądek z upływem ciąży jest ściskany przez nasze maleństwo i inne narządy, ponieważ robi się mało miejsca. Dlatego musimy jeść mniejsze posiłki kilka razy dziennie - 5 razy dziennie.
Woda:
Kobieta w ciąży powinna wypijać co najmniej 2-3 litrów wody dziennie. Jest to ważne, ponieważ płyny owodniowe z czegoś się biorą oraz nasze samopoczucie poprawi się.
Co jeść w ciąży?
OWOCE: źródło witamin i minerałków
- nie: powodujące wzdęcia
- nie: powodujące wzdęcia: warzywa strączkowe, kapusta, fasola, kalafior, cebula, grzyby.
- tak: kasza jaglana, gyczana, jęczmienna
- nie: gotowe, kupowane muesli - ma dużo cukru i soli w sobie
- tak: masło, krefir, jogurt naturalny, śmietana, biały ser
- nie: sery pleśniowe, serki homogenizowane
- tak: chude międo - królik, kurczak indyk
- nie: gotowe wędliny, surowe mięso
- tak: oleje roślinne: rzepakowy, z pestek winogron, lniany, słonecznikowy, oliwa z oliwek
- nie: margaryna, zwykły olej.
Unikaj w ciąży!
- kofeiny, teiny, surowego mięsa, serów pleśniowych, alkoholu, papierosów.
W skrócie opisałam, co i jak. Jednak nie wrzyucajteraz wszystkiego z tomu czego nie wolno jeść! Trzeba jeść z głową. Co uważasz za słuszne - jedz. Masz na coś ochotę, zjedz, ale nie za często :)
Pozdrawiam,
Bianka
1 komentarz:
Czyli jak zawsze najważniejszy jest po prostu umiar i zdrowy rozsądek :)
Prześlij komentarz